sunnuntai 21. helmikuuta 2016



Rôtisseurs, Kvarken-kapituli 2016

 

 

Lördagen 13.2.2016  var vi både finska och svenska servitörer från årskurs 2 och serverade vid Restaurang Waskia. I köket var det kockstuderanden från vår skola.

Det var en bankettmiddag som bestod av sju rätter med olika viner till nästan alla rätter. Vinerna var noga valda och specialbeställda så att de skulle passa till de olika rätterna. Bland annat ett intressant rödvin, Nero de Munti från en pytte liten ö utanför Sicilien. Vindruvorna till detta vin har växt på gamla vinrankor som aldrig blivit angripna av vinlusen phylloxera. Vi hade övat på att hälla rätt mängd av vinerna på förhand och det var nog bra. Det är ganska svårt att kunna uppskatta när man har hällt tex. 14 cl eller 8 cl i ett glas. Men ”övning ger färdigheter”, som vår lärare säger.

 





De flesta borden var dukade vid vår ankomst, men det var en del som vi dukade klart. Borden var runda och vid varje bord placerades 6-9 gäster. Runda bord är svåra att duka, men gästerna har lätt att umgås eftersom man kan ha ögonkontakt med alla i bordet.

Som välkomstskål serverades äkta champagne nere i den gamla nattklubben, tillsammans med små aptitretare.

Vi hade minutschema vilket innebar att det var något stressigt. Trots stressen var det en lärorik upplevelse. Alla hade ett eget bord att ta hand om men man behövde bara servera drycker till det egna bordet och plocka disk. Maten blev serverad i vågor, det betyder att man fyller upp ett bord i gången i en viss ordning, och att hovmästaren hela tiden står kvar i salen och visar var servitörerna skall gå med följande maträtt. Men innan vi serverade maten i vågor så serverades alltid de två VIP-borden först. Dit gick alltid 16 servitörer på rad med varsin maträtt och denna ställdes ner åt alla 32 VIP-gästerna samtidigt.


 

All servering skedde på kommando. Det var spännande och annorlunda sätt att servera på. Vi ordnade upp oss på tre led varje gång vi skulle in i salen och var och en hade sin egen plats.   




Det kändes först jobbigt men det vände sig till en positiv erfarenhet. Detta var vår första bankettservering och det skulle vara roligt att få vara med på en till så att man hade något att jämföra med. 







































 














































 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti